Lärorikt i Asien

AoK:s spelare Klara Milicevic och Linus Carlsson Halldin har under fyra veckor varit på en turné i Asien som innefattade tävlande i tre turneringar på mycket hög internationell nivå. Coach Rickard Billing och Eric Ahrén Moonga var med som ledare på resan.

Resan inleddes i japanska staden Osaka för en Grade A tävling, vilket är det närmaste man kommer en Grand Slam på juniorernas ITF World Tennis Tour. Utöver Osaka tävlade Klara och Linus i Nagoya, Japan och Chuncheon, Sydkorea, båda turneringarna var Grade 2 tävlingar.

– En oerhört bra resa för våra spelare, tävlingarna var välarrangerade och spelades på stora tennisanläggningar vilket gav goda träningsmöjligheter. Spelarna fick matchas och träna mot konkurrenter på högsta internationella nivå vilket är precis det vi vill och vad våra spelare behöver få göra, kommenterar chefstränare Rickard Billing.

Klara gjorde framsteg som dubbelspelare vilket mynnade ut i hennes första stora dubbeltitel i Chuncheon, i par med rumänskan Fatima Keita. Klaras vinst mot kinesiskan Zhuoxuan Bai (ITF topp 30) var en fin skalp och gav henne en meriterande plats i åttondelsfinalerna i Osaka.

Linus växte verkligen av att spela sina första stora tävlingar och vistas i den miljön. Prestationen mot kinesen Bu Yunchaokete (ITF topp 15) i andra omgången av tävlingen i Osaka var oerhört bra även om Linus till sist fick ge sig med 3-6, 5-7. Linus avslutade en mycket fin tävling i Sydkorea med fyra bra matcher där han kvalade sig in i huvudturneringen.

– Det är svårt att vinna matcher på den här nivån men jag tycker att den här resan var mycket positiv och lärorik. Resultatmässigt tar vi med oss goda prestationer mot riktigt tufft motstånd, säger Rickard. På den här höga nivån blir man synad i sömmarna, detaljer som man på hemmaplan kommer undan med. Det gör att man får med sig värdefulla insikter hem att jobba vidare med och utveckla, avslutar Rickard.