Academy of KLTK

Academy of KLTK är flaggskeppet inom Kungl. Lawn Tennis Klubben när det gäller att utbilda flickor och pojkar från 12 år med målet att bli professionella tennisspelare. Vår utbildningsmodell omfattar inte bara det mångfacetterade tennisspelet utan även fysisk träning, mental träning, träning i att äta rätt samt träning i livet som atlet.

Team

Våra akademispelare tränar och tävlar som ett team, vilket vi tror starkt på inte minst i en så individuell idrott som vår. Det finns många exempel i svensk tennis på framgångsrika teamprojekt ända sedan Team Siab såg dagens ljus i början av 1980-talet.

Tränarkompetens

Magnus Ennerberg är ansvarig sportchef för Academy of KLTK där den dagliga verksamheten leds av Magnus och tränare Zack Ohlin. Magnus har närmare 20-års erfarenhet inom spelarutveckling.

Ny på akademien sedan augusti 2021 är 27-årige kanadensaren Zack Ohlin, som trots sin ungdom har en imponerande meritlista med chefstränaruppdrag, akademiarbete, landslagsuppdrag och coach på WTA Tour.

Utöver nämnda tennistränare medverkar fystränaren Wahab Abidi och mentala rådgivaren Johan Plate.

Mål

Målet är som sagt tydligt – hjälpa svensk tennis att fostra blivande proffs på ATP och WTA-touren som också framgångsrikt deltar i Davis Cup, Billie Jean King Cup (fd. Fed Cup) och givetvis Grand Slam-tävlingarna.

Konkurrenssituationen i tennisen är hårdare än någonsin och överallt i världen finns det spelare som jobbar för att slå sig in i världstoppen. Sverige har blivit omsprungna och den tidigare så framgångsrika svenska klubbmodellen måste utvecklas för spelare som vill konkurrera internationellt. KLTK har alltid varit en klubb som bidragit till svensk elittennis och det vill vi fortsätta med, därför skapades Academy of KLTK 2015.

Vem kan ansluta

Mycket ambitiösa spelare på högsta nationella nivå från hela Sverige har möjlighet att förlägga sin tennissatsning hos Academy of KLTK, där ett internationellt anpassat upplägg för varje individ skapas för att ge spelaren möjligheten att utvecklas. Spelare rekryteras utifrån individuella förutsättningar men måste också passa in i gruppen med befintliga spelare. Att tävla internationellt är dyrt och en för spretig sammansättning av juniorer gällande nivå och ålder gör att vi inte kan hjälpa spelarna optimalt. Därför är vi väldigt noggranna med vilka spelare som vi kan ta emot då vi vill vara säkra på att vi kan ge varje individ ett bra upplägg både med träning och tävlingsresor.

Internationell miljö

En av grundidéerna från starten är att spendera mycket tid i internationell miljö så spelarna tävlar väldigt frekvent utomlands. Genom samarbetet med 4Slam-akademin förlägger vi ett antal träningsveckor under säsongen till Barcelona där både spelare och tränare får värdefull input från två av världens främsta coacher.

Finansiering

Akademin finansieras av KLTK med stöd av privata donatorer, vilket gör att det inte finns några kommersiella intressen i projektet. Med andra ord finns det heller inget behov av att ta in en för stor grupp spelare eller att tränarna ägnar tid åt sponsorernas tennisutbildning. Alla beslut fattas på sportslig grund för att främja den övergripande målsättningen; att ge svenska juniorer bästa möjliga förutsättningar att utvecklas till internationella toppspelare.

Maximera potentialen

Vi vet att det krävs en stor arbetsinsats av varje individ som vill maximera sin potential. Även spelarens familj måste bidra för att satsningen ska bära frukt. Vem som blir den första spelaren från Akademien att slå sig in i världstoppen kan vi inte veta idag, men vi ser till att göra allt i vår vardag för att ge våra elever de verktyg som krävs för att de ska kunna ta sig så långt som det bara är möjligt.